De dood van Europa.


De dood van Europa van  Rolf Osterberg.

De dood van Europa

 

Het antisemitisme steekt opnieuw de kop op in Duitsland. Tijdens een uit de hand gelopen demonstratie in Berlijn gooien relschoppers van Antifa een molotovcocktail naar het appartement van Miriam Adler en haar ouders. Deze laatsten overleven de brand die ontstaat niet. De gebeurtenis bepaalt de rest van Miriams leven.

 

Jaren later wordt zowel Duitsland als Nederland opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen. Nicole Maas, hoofd van de AIVD, tast in het duister over het motief. Boko Haram eist de aanslagen op, maar gaat het hier werkelijk om een religieuze strijd? Wat Nicole meer nodig heeft dan wat ook, is

informatie.

 

De koopvaardij maakt gretig gebruik van de diensten van de International Maritime Protection Force (IMPF). Naast het beveiligen van schepen, tekenen de voormalige militairen die in dienst van IMPF komen ook voor niet nader gespecificeerd werk. Zij weten dat het dan om zogenaamde BlackOps gaat. Dus als Nicole Maas “off the record” Wolf van de IMPF en zijn bloedbroeders om hulp vraagt, aarzelen zij geen moment.

 

De dood van Europa begint met de jacht op informatie door de verschillende inlichtingendiensten AIVD, Mossad en CIA. Maar het spel mondt allengs uit in een regelrecht politiek strijdtoneel.



Recencies De dood van Europa :

De Dood van Europa  is alweer de zevende thriller van Rolf Österberg, die zelf een aantal jaar heeft doorgebracht bij het Korps Commandotroepen en schrijft onder een pseudoniem. Voornoemde feiten over de auteur vind ik toch altijd wel een beetje bijdragen aan de spanning in zijn thrillers en de geloofwaardigheid ervan. En dat is toch een mooi extraatje bij deze boeken, die je ook zonder die wetenschap al behoorlijk op het puntje van je stoel zetten.

 

De Dood van Europa is geschreven met een geraffineerde complexiteit, die echt je volle aandacht vraagt. Dit wil niet zeggen dat het verhaal moeilijk te volgen is, het betekent enkel dat je goed bij de les moet blijven. Maar ondanks de uitgebreide materie en een veelvoud aan verhaallijnen, houdt Rolf Österberg het geheel begrijpelijk en behapbaar en laat hij alles logisch en natuurlijk samenkomen. De auteur plaatst de gebeurtenissen in zijn verhaal tegen een achtergrond van grote politieke onrust in zowel Duitsland als Nederland en hij laat de verschillende partijen daar handig op inspelen en gebruik van maken. Op intrigerende wijze legt hij de diverse kanten van het verhaal vast en geeft daarbij personages op alle vlakken van het speelveld het woord. Dit creëert niet zozeer begrip voor de daders, maar zorgt binnen het verhaal wel voor duidelijkheid en inzicht.

 

Met De dood van Europa schetst Rolf Österberg een beeld van Europa dat angstaanjagend realistisch overkomt en daardoor beklemmend voorstelbaar aanvoelt. Deze auteur weet hoe hij actie, politieke spelletjes en geheime operaties moet laten samenkomen en doet dat met een thriller die overtuigt en boeit.

 

De dood van Europa krijgt 4.5 sterren van mij.

 

Sheila (recensist boekenclub “indeboekenkast”)