De Informatie-Oorlog.


De Informatie Oorlog van  Rolf Osterberg.

 

De Informatie-oorlog

 

Sinds de dood van Wolf is Emily gefocust op het uitschakelen van politicus Bloemhof. Yvette is gebrand op het aan de kaak stellen van bewust verspreide foutieve informatie en alles wat met de Groene Orde te maken heeft. Met hulp van de Mossad weten zij hun technologische kennis te vergroten en doelgericht in te zetten.

Femke Ebbens is een van de rechercheurs die de aanslag op Bloemhof onderzoekt. Een vrouwelijke collega legt verbanden met de staatsgreep van een aantal jaar geleden en het dossier Wolf. Daar ziet Femke vooralsnog weinig in. Zij heeft haar handen vol aan de politieke inmenging vanuit Brussel. Niet de moord op de politicus, maar het verspreiden van desinformatie is voor de EU van het allergrootste belang, zeker als er – eerst via de tv en later buiten, in de open lucht – hologrammen hun intrede doen in het medialandschap.

Emily en Yvette hadden niet voorzien wat de gevolgen van hun acties zouden zijn. Er ontvouwt zich een ware informatie-oorlog waarin niets en niemand ontzien wordt.

De spannende politieke thriller De Informatie-oorlog van Rolf Österberg laat je afvragen wat nu werkelijk waarheid is.



Recencies De Informatie-Oorlog:

De informatie-oorlog, Een kloeke (480 blz.) politieke thriller over moderne technologie, aanslagen en de moord op een politicus. Na de dood van Wolf richten Emily en Yvette zich op het uitschakelen van politicus Bloemhof en het aan de kaak stellen van de bewuste verspreiding van desinformatie. Met hulp van de Mossad vergroten ze hun technologische kennis. Intussen onderzoekt rechercheur Femke Ebbens de aanslag op Bloemhof, terwijl ze ook te maken krijgt met politieke inmenging vanuit Brussel. Voor de EU ligt de focus niet op de moord, maar op de verspreiding van desinformatie, zeker wanneer er hologrammen hun intrede doen in de media. Er ontvouwt zich een ware informatieoorlog waarin niets en niemand ontzien wordt. Spannend, met vaart en toegankelijk geschreven.

NBD Biblion, Afd. Redactie / BU Data

 

Een actuele, nieuwe thriller van de inmiddels steeds meer bekende Nederlandse schrijver Rolf Österberg.

De hedendaagse politiek, de EU, de NATO, conflicten in en bij politie-instanties, geheime diensten, dosis avontuur én wreedheid, ontmoeten van ouwe bekenden en natuurlijk een toefje liefde en sex. De kijk op de wereld van de schrijver en zijn presentatie hiervan zou de lezer, ook politiek, kunnen laten verschuiven. Goed verhaal.

 Leo, Veenendaal

 

 

De prijs van informatie

De combinatie van Emily’s wens om de politicus Bloemhof onschadelijk te maken, Yvette’s focus op het aan de kaak stellen van bewust foutief verspreide informatie en hun gezamenlijke technische kennis, wordt met de hulp van Mossad doelgericht ingezet. Daarmee starten ze onbedoeld een nietsontziende informatie-oorlog. Als er een aanslag op Bloemhof is gepleegd wordt rechercheur Femke Ebbens belast met het onderzoek. Haar collega ziet verbanden die Femke in eerste instantie naast zich neerlegt. De EU duwt haar onderzoek in een andere richting en daar heeft ze haar handen al vol aan.

“Hij heeft een grimmige trek om zijn mond en knikt naar haar alsof hij zeggen wil dat hij alles onder controle heeft. Het tegenovergestelde is waar.” Rolf Österberg

 

De informatie-oorlog van Rolf Österberg is een spannende politieke thriller die verwart en verbaast.

Dit is niet het eerste boek dat ik van deze veelzijdige auteur lees, en ook niet de eerste thriller waarin de vrienden en bloedbroeders van Wolf een rol spelen. Altijd ben ik onder de indruk van de gedegen uitwerking en dat is hier niet anders. Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat omdat ik niet helemaal thuis ben in de materie, die vooral in het begin veel uitleg behoeft. Dit heeft er echter voor gezorgd dat ik extra geconcentreerd moest lezen en dat kwam verderop in het verhaal, als de spanning helemaal tot leven is gekomen, heel goed van pas.

 

Rolf Österberg schetst een realistisch aanvoelend beeld van gebeurtenissen die je het liefst als enkel fictie wil bestempelen. Maar het feit dat het zo echt overkomt zorgt voor een beklemmende leeservaring. De vele personages, waarvan ook een groot deel het woord krijgt, zijn in dit verhaal echt een meerwaarde. De auteur kan daardoor meerdere kanten van conflicten tonen, maar houdt via de karakters ook het een en ander onder de pet, waardoor de nieuwsgierigheid van de lezer hoog blijft. De epiloog was voor mij een klein beetje een anticlimax na het waanzinnig spannende verhaal, maar als geheel is dit toch weer een bijzonder krachtige thriller.

 

Sheila_hjv_inbooks

 

De Informatie-oorlog is een actuele politieke thriller, waarin Rolf zijn schrijftalent inzet om via een spannend verhaal de lezer de ogen te openen voor wat er gaande is in de wereld. Waar hij in zijn Varingholtkronieken de thema’s als machtsmisbruik en de politieke ontwikkelingen in een Rijk meer onderhuids een rol liet spelen in het verhaal, speelt dat in De Informatie-oorlog de hoofdrol. Hét thema is de strijd om het uiten en delen van informatie en het daarbij wederzijds betitelen als ‘desinformatie’ van meningen die niet passen in het straatje van een van de partijen. Duidelijk wordt dat hij kennis en ervaring heeft van achtergronden rond (politieke) beveiliging. Ook in dit boek komen de Amsterdamse politie, de Mossad, de EU en diverse geheime diensten veelvuldig voorbij. Dit kan de lezer enig moeite geven om in het verhaal te geraken, tevens zorgt het voor een passende sfeer van het verhaal. 

 

Emily, gespecialiseerd in werken met hologrammen, is gericht op het uitschakelen van politicus Bloemhof, na de dood van Wolf, haar partner. Yvette, een hacker, wil bewust verspreide foute informatie aan het licht brengen. Als zij gaan samenwerken, met hulp van diverse anderen, worden er steeds meer mensen en landen betrokken bij deze strijd. 

Meerdere verhaallijnen raken elkaar en gaan soms hun eigen weg. Zo ontstaat er ruimte in het boek om verschillende actuele politieke thema’s onder de loep te nemen. Dit alles overigens zonder belerend, of mening-opdringend over te komen.

Tevens biedt dit de mogelijkheid om de personen mensen van vlees en bloed te maken, die van alles meemaken. Vriendschap, romantiek, angsten en bedreigingen, waarheid en onwaarheid, er speelt van alles een rol. Door de prettige schrijfstijl van Rolf, zoals we die ook kennen uit zijn eerdere boeken, leest het boek vlot weg. Door van de hoofdpersonen ook hun overwegingen weer te geven, bij verschillende situaties, wordt de lezer uitgenodigd om er ook over na te denken

 

Er valt een stilte. De beide vrouwen kijken naar het nogal chaotische verkeer. De Audi maakt een flauwe bocht naar rechts en komt op een bredere weg uit.

Opeens klinken er schoten. Verschrikt kijkt Emily naar de ruiten waarin sterren ontstaan. Ze hoort het inslaan van een regen van kogels op de auto en duikt geschrokken naar links, waarbij ze bovenop Yvette komt te liggen.

‘Jezus, wat gebeurt er?’ vraagt ze. Het angstzweet breekt haar uit. 

‘Een aanslag’, klinkt het benauwd onder haar. ‘We leven nog. Kun je van me af gaan?’

 

Tijdens het meebeleven van alle gebeurtenissen wordt de lezer als het ware wakker geschud en gaat zich afvragen welke waarheid nu echt waar is…

 

Renate, Thrill Zone